Videó infografika vs. narrációs videó

Ezt érdemes megosztani!

video infografika

Ebben a cikkben megpróbáljuk összefoglalni, mi a különbség a narrátor vagy szinkronszínész nélküli, csak feliratos, vagy videó infografika, és a narrációval ellátott videók között. Manapság egy nagyon népszerű hirdetési csatorna, ha rövid videóval mutatjuk be szolgáltatásunkat, termékeinket. A videómegosztókon közzétett kisfilmek terjesztésében pedig a kampányok és a közösségi média segítségével szép eredményeket lehet elérni.
Azonban egyáltalán nem mindegy a videó minősége, hatékonysága. Egy unalmas, nehezen érthető, vagy rossz minőségű videót a közönség könnyen ignorálhat, és hiába költünk sok pénzt a kampányra, nem lesz hatékony. Míg egy érdekes, esetleg humoros, könnyen érthető, a figyelmet megragadó videó segítségével kevesebb ráfordítással is nagyobb elérést lehet produkálni. Ne feledjük: ami népszerű, az a közösségi médiában is gyorsabban terjed!

A videó infografika

A videó infografika azért népszerű, mert szinte fillérekből, házilag is elkészíthető, hiszen számos program áll rendelkezésre ehhez. Azonban nagyon fontos, hogy ne a készítőjének legyen népszerű az egyszerű elkészíthetőség és az alacsony költségvetés miatt, hanem a célcsoport szeresse! Gondolkozzunk azok fejével, akiknek szánjuk.

Az a tapasztalatunk, hogy míg a nemzetközi trendek szerint a video infografikának elengedhetetlen szerves része a narráció, és a grafika is eleve úgy készül, hogy épít arra, hogy narráció szól majd alatta, addig nagyon sok magyar vállalkozás kihagyja a narrációt a grafika alól és feliratokkal, rengeteg szöveges ábrázolással helyettesíti azt.

Ha reklámozni szeretnénk, akkor ne feledjük, hogy a reklámok egyik fontos alapelve, hogy egy reklámspot vagy rövid videó lehetőleg egyetlen üzenetet közvetítsen. Döntsük el, mi az egyetlen de legfontosabb üzenet, amit át akarunk vele adni, és járjuk körbe azt, röviden, érthetően! Az infografika egyik jellemzője, hogy lehetőség van sok szöveget rövid idő alatt megjeleníteni. Igen ám, de ez hátránnyá válik akkor, ha a videót olyan körülmények között publikáljuk, ahol a látogatónak nincs ideje és kedve olvasgatni, és nincs lehetősége a fókuszt rövid idő alatt sok-sok információ befogadására irányítani, esetleg a videót visszatekergetni, amikor gyorsabban pörögnek az információk annál, mint amilyen sebességgel azt ő képes felfogni. Gondoljunk csak bele: amikor valaki meg szeretne nézni a YouTubeon egy videót és előtte elindul a mi hirdetésünk, ha az első 5 másodpercben csak zenét hall és feliratok tömkelegét kell olvasnia, mennyi kedve lesz tovább nézni a videót, esetleg visszatekergetni? Olyankor a látogatónak teljesen máshol áll a fókusza, hiszen ő eredetileg nem a mi videónkat akarta megnézni. Biztosan elég néhány színes felirat a figyelmének elterelésére? Arról nem is beszélve, hogy ha valaki csak egy pillanatig máshova kalandozik a szemével, máris lemarad néhány csak feliratban megjelenő információról.

A szinkronizált vagy narrációs videó

A narrációval ellátott videóban narrátor vagy szinkronszínész beszél. Előbbi csak információkat közöl, utóbbi pedig a képen látható forgatott vagy rajzolt karakterek szövegeit vagy belső gondolatait szinkronizálja. Gyakori a kettő kombinációját használó storyboard. A fő üzenetet, a legfontosabb információkat a hangok szájába érdemes adni, a képi anyaggal pedig csak illusztrálni a sztorit. A legjobb, ha a képet nem is követve, csak a hangot hallgatva is átmegy a lényeg, persze a kettő együtt teszi a szinkronizált videót a csak grafikai megjelenítéseket alkalmazó videó infografikánál egy sokkal hatékonyabb kommunikációs lehetőséggé. Miért? Elsősorban azért, mert a nézőnek nem kell (annyit) olvasnia. A legtöbben a moziban sem túlzottan kedvelik a feliratos filmeket. Egy könnyen emészthető képi anyag alatt a tökéletesen érthető, lényegre törő narráció sokkal kevesebb munkára kényszeríti a nézőt, akinek energiáit a gyors olvasás helyett az üzenetünk megértésére tudjuk irányítani.

Nem rossz az infografika, de…

Nem azt akarjuk mondani, hogy a narráció nélküli videó infografikáknak nincs értelme. Kiváló lehetőség ez vállalati kommunikációs és oktatóanyagok, kutatási eredmények, vagyis elsősorban olyan videók esetében, amikor a néző direkt azért ül a képernyő elé, hogy megtanuljon valamit. Amikor van lehetősége és ideje időnként megállítani, visszatekerni, szán időt az információ elsajátítására. Tehát amikor nem a más tevékenységre szánt idejéből akarunk elcsenni.
De amikor hirdetni szeretnénk, és fontos, hogy rövid idő alatt érjen célba az információ a termékről vagy szolgáltatásról, akkor igazán hatékonyan ezt egy narrációval ellátott, kevés felirattal és érthető ábrázolással illusztrált videóval tudjuk elérni.

Sokan azért hagyják el a narrációt és helyettesítik azt feliratokkal, hogy spóroljanak a költségeken. Érdemes elgondolkodni azon, hogy ha a nem hatékony, alacsony költségvetésű videó nem hoz új vevőket tehát feleslegesen költöttünk rá, míg a narrációs videó hatékonyan konvertál, akkor összességében melyik megoldás a költségesebb.

Példák a narrációval ellátott videókra

Íme egy forgatott jeleneteket alkalmazó, szinkronnal és narrációval ellátott videó:

Ez pedig egy narrációval ellátott animációs videó:

  1. Hallgassuk meg a fenti két (20 másodperces!) videót csukott szemmel (azt szimulálva, amikor a célcsoportunk nem koncentrál megfelelően a képre).
  2. Majd képzeljük el ugyanezeket videó szinkron és narráció nélkül, röpködő feliratokkal, buborékokkal stb...

Náluk már hangoskodunk:

Posted in Blog and tagged .