Szuper reklámvideó rossz hanggal – gyerünk a sor végére!

Ezt érdemes megosztani!

Az online videó reklámok forradalmát éljük. A közösségi médiában futó videó kampány, és a vállalatok honlapján beágyazott rövid bemutatkozó, a terméket vagy szolgáltatást ismertető videó ma már egy szuper marketing csatorna. De ezt is lehet jól és rosszul csinálni, a videó készítésnek is vannak buktatói. Adunk néhány tippet, mire érdemes odafigyelni.

Szuper reklámvideo, gagyi hang

Az, hogy videóval adjuk át üzenetünket az érdeklődőknek, egy sok lépésből álló folyamat. A tervezéstől a kivitelezésen át a kampány statisztikáinak elemzéséig sok-sok lépést kell megtennünk, ha jó eredményt szeretnénk elérni. Mi most a videóval kapcsolatos teendők közül egyről szeretnénk néhány gondolatot kiemelni: a videó hangjáról.

A leggyakoribb problémák

„Szeretnék érdeklődni videó narráció készítésről. Átküldöm a filmet, mi már elkészítettük a hangját de nem tetszik”

Gyakran így kezdődik. Ügyfeleink átküldik a videójukat, megnézzük, meghallgatjuk. A legtöbb esetben azt tapasztaljuk, hogy egy szuper, vér profin legyártott, sokszor gyönyörűen forgatott jelenetekből, vagy igényesen elkészített animációból, esetleg gondosan összeválogatott stock videós jelenetekből állt össze a tényleg tökéletes mestermunka. Még a szöveg is jó.

De alatta van egy az irodában, egyik kolléga által a számítógépre dugott gagyi mikrofonnal vagy okostelefonnal rögzített hang. Az illető beszédhibás, a produkció beszédtechnikai hibáktól hemzseg, a hangminőség rossz, tehát gyakorlatilag van egy tökéletes kép, alatta pedig egy értékelhetetlen hang, akinek persze nem azt mondták, hogy ez nem jó, hanem még biztatták is, hogy jó a hangja, csinálja ő.

A másik probléma, amikor hallhatóan zenei rádiós rutinnal rendelkező műsorvezető, a munkája során megtanult beszédtechnikai hibákkal, "műsort vezetve" mondja a narrációt. Tényleg jó a hangja. De a beszédtechnikai hibái miatt a produkció értékelhetetlen, még csak véletlenül sem hangzik profinak.

További gond, hogy ilyenkor gyakran kiderül, hogy ezen a ponton az ügyfelünk már elérte a project anyagi kereteinek határát. Ugyanis egyáltalán nem tervezett azzal, hogy a reklámvideó hangja pénzbe fog kerülni.

Ez a lényeg, emberek: a tervezés.

Milyen volna, ha egy gyönyörű házat tervezne nekünk a mérnök, és amikor felépül a ház és belépünk az ajtón, döngölt (jó kis marhatrágyás) föld padló fogadna bennünket? Hiába a szép design mindenhol, ha van egy jól látható és érezhető részlet (nem is annyira részlet), ami a komfortérzetünket a „padlóba döngöli”?

„Külföldi anyacégünk idegen nyelvű videóját szeretnénk magyar szinkronnal elkészíttetni. Elég valami egyszerű narráció, csak egy férfi hang, ne is legyen ismert csak minél olcsóbb inkább”.

Ez a másik problémakör. Megnézzük az anyacég videóját, amiben jelenetek vannak, profi színészek párbeszéde folyik: a család, jófej papa, szexi mama, cuki gyerekek, tehát különböző karakterek beszélgetnek a vacsora asztalnál, nevetgélnek, viccelődnek, majd a kijön a falból a halott nagymama szelleme, akit csak a legkisebbik gyerek lát és hall. A szellem elmélyített, szörny hangon, a szájából szavanként hangosan spriccelő trutyi kíséretében erős játékkal beszél a gyerekhez, aki rémülten válaszol neki. Ez persze a család is meghallja, kérdezgetik a gyereket, kihez beszél. Aztán a végén jön egy movie trailer szintű „tenyésztett hang” narráció, amitől úgy megijedünk, hogy egy krajcár sem marad a zsebünkben.

Ezt a hatszereplős, vagyis hat szinkronszínésszel megoldható, tulajdonképpen mozifilm szintű jelenetet szerette volna velünk alámondatni az ügyfél egy „olcsó” férfi hanggal.

Nem azért mert szerintük egy férfi hangra lett volna szükség, hanem azért, mert már csak arra volt pénz. Se.

Nem terveztek vele. Nem gondoltak arra, hogy egy hatszereplős promo videót szinkronizáltatni nem annyi, mint amikor megtöltjük a homokozóban a körteformát. Ami ugye tök mindegy, hogy meg van-e töltve.

Alapvetés

A minőségi kép alá tett amatőr narráció lenullázza a videó értékét. Hiába a jó kép, mert a gagyi hang agyonvágja a produkciót. A rossz komfortérzetet keltő kisfilm a cég vagy szolgáltatás színvonalát nem tudja hitelesen közvetíteni. Az ilyen anyaggal a piac többi, profi videó reklámot használó szereplője között könnyű a sor végére kerülni, és akkor még a kampány költségein kívül az a pénz is ment a kukába, amit a képre kellett kifizetni.

Nem beszélve arról, hogy a videó képi részét alkotó kreatív csapat munkáját teszi semmissé, alázza porig.

Egy reklám videó a szövegével, a képi világával és a hangzásával együttesen, egy összképet alkotva gyakorol hatást a nézőre. Ha ezek közül valamelyik, a mi esetünkben tehát a hang, vagyis a narrátor vagy szinkronhang gyenge produkció, akkor - hiába a profi kép és a jó szöveg - az egész videó általában gyenge színvonalúnak hat.

Hogyan kerülhető el a kellemetlen meglepetés?

Hogy ne akkor derüljön ki a szinkron vagy narráció költsége, amikor már nincs miből megfizetni, muszáj előre tervezni ezzel. Egy új termék vagy szolgáltatás bevezetésekor a marketing büdzsé tervezésekor muszáj figyelembe venni azt, hogy ha videónk van, vagy lesz, és az meg kell szólaljon magyarul, akkor azzal munka van, ami költséggel jár. A videó szinkronjának összköltsége főként a benne szereplő hangok számától függ. Ezzel számolni persze csak akkor lehet, ha már kész a film, vagy legalábbis a koncepció összeállt.

Ha tudjuk, hogy hány és milyen hangra lesz szükség, meg tudjuk mondani, hogy mennyibe fog kerülni. De akkor ilyen szép lesz:

Csak tessék időben megkérdezni! Tessék tervezni!

Posted in Blog and tagged , , , .